• log in
  • create an account

Recruitment for 2nd degree studies for the academic year 2023/2024

switch registrations cancel selection

The offer displayed on this page is limited to the selected registration. If you want to see the rest of the offer, select a different registration.

[ONY-PWSZ] Dietetyka, niestacjonarne, drugiego stopnia

Details
Code ONY-PWSZ-N2-DIET
Organizational unit [ONY-PWSZ] Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nysie
Field of studies dietetyka
Form of studies Part-time (extramural)
Level of education Second cycle
Educational profile practical
Language(s) of instruction Polish
Didactic cycle type semestr
Number of didactic cycles 4
Recruitment committee address rekrutacja@pans.nysa.pl
Office opening hours poniedziałek - piątek, w godzinach 7.30 - 15.30
WWW address https://www.pans.nysa.pl
There is currently no active phase.

Past phases in this registration:
  • Phase 1 (01.06.2023 08:00 – 17.07.2023 16:00)

Dietetyka jest nauką medyczną, która odnosi się do racjonalnego odżywiania człowieka zdrowego na wszystkich etapach jego rozwoju ontogenetycznego. Dietetyka zajmuje się także oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta oraz wpływu odżywiania na rezultat leczenia chorób, w myśl słów Hipokratesa „dieta jest lekiem, którego nie zastąpi żaden inny, sama zaś zastępuje wiele różnych lekarstw”. Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewniają studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na profilaktykę przewlekłych chorób niezakaźnych. Dietetyka to kierunek w PANS w Nysie kształcący studentów zgodnie z potrzebami rynku pracy. Zatem, jeżeli interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz poznać tajniki dietetyki, to PANS w Nysie jest Uczelnią dla Ciebie.

JAK UCZYMY?
Zajęcia dydaktyczne prowadzi wysoko wyspecjalizowana kadra z krajowych i zagranicznych ośrodków akademickich. Pracownie wyposażone są w specjalistyczny sprzęt na miarę standardów europejskich, wśród których można wyróżnić:

  • pracownię technologii żywności, gdzie znajdują się stanowiska umożliwiające praktyczne sporządzanie zaplanowanych jadłospisów,
  • pracownię żywienia i dietetyki, gdzie znajdują się stanowiska komputerowe umożliwiające planowanie jadłospisów, obliczanie wartości odżywczej posiłków, interpretację wyników dotyczących oceny sposobu żywienia,
  • pracownię analiz i oceny jakości żywności/laboratorium chemiczne, gdzie odbywa się badanie właściwości i jakości produktów spożywczych,
  • pracownię antropometryczną, gdzie dokonuje się oceny stanu odżywienia różnych grup ludności.