• log in
  • create an account

Recruitment for 1st degree studies

switch registrations cancel selection

The offer displayed on this page is limited to the selected registration. If you want to see the rest of the offer, select a different registration.

[SC-UJD] Produkcja i marketing żywności, stacjonarne, pierwszego stopnia, inżynierskie

Details
Code SC-UJD-PMZ-I
Organizational unit [SC-UJD] Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
Form of studies Full-time
Level of education First cycle
Educational profile practical
Language(s) of instruction Polish
Duration 3,5 roku
Office opening hours 8.00 - 15.00
WWW address http://www.wnspt.ujd.edu.pl
  Ask a question
There is currently no active phase.

Past phases in this registration:
  • Phase 1 (05.05.2022 00:00 – 30.09.2022 23:59)

                                                     UWAGA !!!

                   Na tym kierunku zapisy odbywają się TYLKO przez system

          Internetowej Rejestracji Kandydatów: https://rekrutacja.ujd.edu.pl

Uniwersytetu Humanistyczo-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie

 

Menadżerskie studia z “zielonej” produkcji i marketingu

Produkcja i marketing żywności to unikatowe studia inżynierskie na Uniwersytecie Humanistyczno - Przyrodniczym im. Jana Długosza w Częstochowie. Dzięki nim zyskasz możliwość kariery w agrobiznesie i sektorze spożywczym. Zostaniesz specjalistą od kreowania produktu, marki, promocji, logistyki i sprzedaży oraz zarządzania projektami marketingowymi i handlowymi w innowacyjnej branży “zielonej gospodarki” i FMCG (Fast Moving Consumer Goods). Kierunek dostępny jest w trybie dziennym (stacjonarnym) i zaocznym.

To studia dla Ciebie, jeśli chcesz:

      studiować na jedynym w Polsce kierunku marketingowym i biznesowym  wyspecjalizowanym w sektorze rolnictwa, ogrodnictwa, produkcji i handlu żywności,

      uczestniczyć w ćwiczeniach i wykładach przygotowanych we współpracy z liderami “zielonej gospodarki”, w tym

       jednym z największych MASPEX (m.in. marki Tymbark, Lubella…)

       największym w Polsce integratorem sektora rolno-spożywczego JURAJSKI AGRO FRESH PARK (JAFP) w Częstochowie,

      pracować podczas studiów w unikatowych laboratoriach:

     produkcji żywności funkcjonalnej, z dodatkowymi wartościami prozdrowotnymi - m.in. zawierającymi probiotyki,     prebiotyki,

     analizy żywności,

     pracowni biologicznych funkcji żywności,

     Pracowni metabolomiki,

     laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów,

      uczestniczyć w zajęciach na uczelni oraz praktykach studenckich prowadzonych przez doświadczonych praktyków, specjalistów z sektora

o   rolno – spożywczego w tym owocowo -warzywnego, zbożowego, soków i napojów,

o   przetwórstwa żywności,

o   KRUS,

      zdobyć kompetencje menadżera projektów biznesowych dających szansę na szybką karierę nie tylko w sektorze spożywczym i rolniczym:

     prowadząc własne gospodarstwo rolne lub zarządzając gospodarstwem rodziców,

     prowadząc własną firmę z sektora spożywczego - punkt skupu, hurtownię, sklep,

     pracując w firmie z sektora agrobiznesu, przetwórstwa żywności i branży FMCG, takich jak mleczarnia, młyn zbożowy, firma produkująca i przetwarzająca żywność.

Kariera po studiach

Po kierunku produkcja i marketing żywności zostaniesz menadżerem projektów biznesowych, przygotowanym do pracy w agrobiznesie, sektorze spożywczym i FMCG:

  • możesz prowadzi własną działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji żywności - nasz kierunek daje kwalifikacje rolnicze wymagane prawem;
  • możesz pracować w przedsiębiorstwach produkcyjnych, przetwórczych, handlowych z sektora żywności (surowce i produkty).

Dodatkowo będziesz mieć kompetencje eksperta - towaroznawcy, dzięki którym możesz pracować:

  • jako analityk w laboratoriach związanych z oceną jakości żywności;
  • jako specjalista ds. zamówień i dostaw w restauracjach, sieciach fast food, stołówkach i innych firmach gastronomicznych,
  • jako doradca w instytucjach otoczenia rolniczego, ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach administracyjnych i gospodarczych związanych z branżą rolniczą i spożywczą.

Agrobiznes

Biznes związany z produkcją żywności to jedna z dominujących branż gospodarki.

Z raportu Santandera wynika, że Polska jest liderem na rynku żywności. Rocznie produkujemy jedzenie o wartości 250 mld złotych. Mamy też duże nadwyżki, ponieważ aż 40 proc. żywności powstałej w Polsce, idzie na eksport. To zasługa dynamicznego rozwoju - w ciągu ostatniej dekady produkcja żywności w naszym kraju wzrosła o 57 procent.

Jako absolwent naszych studiów możesz znaleźć zatrudnienie w takich sektorach, jak:

      rolnictwo,

      ogrodnictwo,

      rybołówstwo,

      leśnictwo,

      środki produkcji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego,

      sektor spożywczy,

      handel hurtowy,

      FMCG.

Co można dalej studiować?

Po kierunku produkcja i marketing żywności możesz iść na magisterskie studia “uzupełniające”, podyplomowe lub kursy specjalistyczne. To dobra podstawa do rozwijania kwalifikacji w kierunkach związanych z:

  • technologią żywności,
  • rolnictwem,
  • handlem i marketingiem,
  • dietetyką,
  • bezpieczeństwem i higieną żywności.

Agrobiznesowy program studiów

Program studiów opracowaliśmy we współpracy z przedstawicielami “zielonego” biznesu. Dzięki temu dopasowaliśmy go do oczekiwań pracodawców tak, aby nasze studia dawały pożądane przez nich kompetencje specjalistów z obszaru produkcji, handlu i marketingu.

Podczas studiów dowiesz się m.in.

    jak wykorzystywać nowoczesne techniki i narzędzia zarządzania rolnictwem, w tym modele marketingowe, systemy IT,

    jak prowadzić negocjacje biznesowe,

    jak zarządzać projektami w fazie przetwórstwa, przechowalnictwa, logistyki i dystrybucji hurtowej i detalicznej,

    jak podejmować decyzje biznesowe w zmiennej rzeczywistości sektora rolnego, spożywczego i FMCG na rynku krajowym, unijnym i zagranicznym,

    jak przeprowadzać analizy rynkowe - przedsiębiorstwa i jego otoczenia biznesowego,

    jak budować relacje z otoczeniem uwzględniając specyfikę kulturową mieszkańców obszarów wiejskich.

Po piątym semestrze wybierasz jedną z trzech specjalizacji, dzięki którym wyspecjalizujesz się w takich dziedzinach, jak:

  • przetwórstwo żywności,
  • agrobiznes,
  • logistyka w łańcuchu żywnościowym.

Nowoczesna infrastruktura

Zajęcia realizować będziesz w unikatowym kompleksie laboratoriów wyspecjalizowanych w analizach żywności. Podczas zajęć będziesz pracować z nowoczesną aparaturą pomiarową i sprzętem komputerowy. Nasze laboratoria to m.in.

  • pracownia żywności funkcjonalnej,
  • pracownia analizy żywności,
  • pracownia biologicznych funkcji żywności,
  • pracownia metabolomiki,
  • laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów.

Eksperci na wykładach

Twoje zajęcia prowadzi kadra o wysokich kwalifikacjach dydaktycznych, praktycznych i liczących się osiągnięciach naukowych, m.in.:

    przedsiębiorców i menadżerów - praktyków z branży rolno-spożywczej,

    prawników zajmujących się tematyką ochrony towarowej i relacjami biznesowymi,

    marketingowców z branży agrobiznesu, sektora spożywczego i FMCG,

    ekonomistów badających sektor rolny i spożywczy,

    ekspertów z instytucji zajmujących się “zieloną gospodarką” oraz z takich instytucji jak:

       Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN,

       Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności,

       Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka PAN,

       Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,

       Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego,

       Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,

    organizacji międzynarodowych, jak The European Polysaccharide Network of Excellence (EPNOE).

Praktyki u liderów

Podczas naszych studiów przygotowaliśmy program praktyk w unikatowej formule. Zamiast zwyczajowego jednego bloku staży studenckich w jednej firmie będziesz odbywać sześć praktyk (po miesiącu w każdym semestrze) w różnych obszarach i firmach:

o   produkcja rolnicza, ogrodnicza i hodowlana,

o   żywienie zbiorowe,

o   przetwórstwo żywności,

o   przechowalnictwo,

o   obrót surowców i produktów żywnościowych,

o   nadzór i certyfikacja w agrobiznesie.

Najlepsze studentki i studenci zapraszani są na płatne staże i otrzymują stypendia od pracodawców - nawet 3000 zł miesięcznie. Gwarantujemy Ci miejsca praktyk w gospodarstwach rolnych oraz firmach i instytucjach związanych z branżą rolno-spożywczą. Wśród 50 naszych partnerów znajdziesz liderów rynku i ważne dla niego instytucje, m.in.

      JURAJSKIM AGRO FRESH PARK S.A. (JAFP S.A.) - największy w Polsce integrator rynku rolno-spożywczego,

      Pamapol - producent dań gotowych, zup, konserw i pasztetów,

      Goliard - prodcent makaronów,

      Kubara - producent żywności funkcjonalnej - marki Dobra Kaloria i Amarello,

      Cargill Feed & Nutrition - Cargill Feed & Nutrition

      Bromex Poland - producent nasion przyprawowych, przetworzonego zboża oraz ziół,

      Cargill Feed & Nutrition,

      Agropasz, 

      KRUS - Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Częstochowie,

      KOWR - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Częstochowa ,

      ARiMR - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Śląski Oddział Regionalny,

      ODR - Śląski Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie,

      Sanepid - Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie i Chorzowie.