Code | SC-UJD-PMZ-I |
---|---|
Organizational unit | [SC-UJD] Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie |
Form of studies | Full-time |
Level of education | First cycle |
Educational profile | practical |
Language(s) of instruction | Polish |
Duration | 3,5 roku |
Office opening hours | 8.00 - 15.00 |
WWW address | http://www.wnspt.ujd.edu.pl |
- Phase 1 (05.05.2022 00:00 – 30.09.2022 23:59)
UWAGA !!! Na tym kierunku zapisy odbywają się TYLKO przez system Internetowej Rejestracji Kandydatów: https://rekrutacja.ujd.edu.pl Uniwersytetu Humanistyczo-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie |
Menadżerskie studia z “zielonej” produkcji i marketingu
Produkcja i marketing żywności to unikatowe studia inżynierskie na Uniwersytecie Humanistyczno - Przyrodniczym im. Jana Długosza w Częstochowie. Dzięki nim zyskasz możliwość kariery w agrobiznesie i sektorze spożywczym. Zostaniesz specjalistą od kreowania produktu, marki, promocji, logistyki i sprzedaży oraz zarządzania projektami marketingowymi i handlowymi w innowacyjnej branży “zielonej gospodarki” i FMCG (Fast Moving Consumer Goods). Kierunek dostępny jest w trybie dziennym (stacjonarnym) i zaocznym.
To studia dla Ciebie, jeśli chcesz:
● studiować na jedynym w Polsce kierunku marketingowym i biznesowym wyspecjalizowanym w sektorze rolnictwa, ogrodnictwa, produkcji i handlu żywności,
● uczestniczyć w ćwiczeniach i wykładach przygotowanych we współpracy z liderami “zielonej gospodarki”, w tym
○ jednym z największych MASPEX (m.in. marki Tymbark, Lubella…)
○ największym w Polsce integratorem sektora rolno-spożywczego JURAJSKI AGRO FRESH PARK (JAFP) w Częstochowie,
● pracować podczas studiów w unikatowych laboratoriach:
○ produkcji żywności funkcjonalnej, z dodatkowymi wartościami prozdrowotnymi - m.in. zawierającymi probiotyki, prebiotyki,
○ analizy żywności,
○ pracowni biologicznych funkcji żywności,
○ Pracowni metabolomiki,
○ laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów,
● uczestniczyć w zajęciach na uczelni oraz praktykach studenckich prowadzonych przez doświadczonych praktyków, specjalistów z sektora
o rolno – spożywczego w tym owocowo -warzywnego, zbożowego, soków i napojów,
o przetwórstwa żywności,
o KRUS,
● zdobyć kompetencje menadżera projektów biznesowych dających szansę na szybką karierę nie tylko w sektorze spożywczym i rolniczym:
○ prowadząc własne gospodarstwo rolne lub zarządzając gospodarstwem rodziców,
○ prowadząc własną firmę z sektora spożywczego - punkt skupu, hurtownię, sklep,
○ pracując w firmie z sektora agrobiznesu, przetwórstwa żywności i branży FMCG, takich jak mleczarnia, młyn zbożowy, firma produkująca i przetwarzająca żywność.
Kariera po studiach
Po kierunku produkcja i marketing żywności zostaniesz menadżerem projektów biznesowych, przygotowanym do pracy w agrobiznesie, sektorze spożywczym i FMCG:
- możesz prowadzi własną działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji żywności - nasz kierunek daje kwalifikacje rolnicze wymagane prawem;
- możesz pracować w przedsiębiorstwach produkcyjnych, przetwórczych, handlowych z sektora żywności (surowce i produkty).
Dodatkowo będziesz mieć kompetencje eksperta - towaroznawcy, dzięki którym możesz pracować:
- jako analityk w laboratoriach związanych z oceną jakości żywności;
- jako specjalista ds. zamówień i dostaw w restauracjach, sieciach fast food, stołówkach i innych firmach gastronomicznych,
- jako doradca w instytucjach otoczenia rolniczego, ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach administracyjnych i gospodarczych związanych z branżą rolniczą i spożywczą.
Agrobiznes
Biznes związany z produkcją żywności to jedna z dominujących branż gospodarki.
Z raportu Santandera wynika, że Polska jest liderem na rynku żywności. Rocznie produkujemy jedzenie o wartości 250 mld złotych. Mamy też duże nadwyżki, ponieważ aż 40 proc. żywności powstałej w Polsce, idzie na eksport. To zasługa dynamicznego rozwoju - w ciągu ostatniej dekady produkcja żywności w naszym kraju wzrosła o 57 procent.
Jako absolwent naszych studiów możesz znaleźć zatrudnienie w takich sektorach, jak:
● rolnictwo,
● ogrodnictwo,
● rybołówstwo,
● leśnictwo,
● środki produkcji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego,
● sektor spożywczy,
● handel hurtowy,
● FMCG.
Co można dalej studiować?
Po kierunku produkcja i marketing żywności możesz iść na magisterskie studia “uzupełniające”, podyplomowe lub kursy specjalistyczne. To dobra podstawa do rozwijania kwalifikacji w kierunkach związanych z:
- technologią żywności,
- rolnictwem,
- handlem i marketingiem,
- dietetyką,
- bezpieczeństwem i higieną żywności.
Agrobiznesowy program studiów
Program studiów opracowaliśmy we współpracy z przedstawicielami “zielonego” biznesu. Dzięki temu dopasowaliśmy go do oczekiwań pracodawców tak, aby nasze studia dawały pożądane przez nich kompetencje specjalistów z obszaru produkcji, handlu i marketingu.
Podczas studiów dowiesz się m.in.
● jak wykorzystywać nowoczesne techniki i narzędzia zarządzania rolnictwem, w tym modele marketingowe, systemy IT,
● jak prowadzić negocjacje biznesowe,
● jak zarządzać projektami w fazie przetwórstwa, przechowalnictwa, logistyki i dystrybucji hurtowej i detalicznej,
● jak podejmować decyzje biznesowe w zmiennej rzeczywistości sektora rolnego, spożywczego i FMCG na rynku krajowym, unijnym i zagranicznym,
● jak przeprowadzać analizy rynkowe - przedsiębiorstwa i jego otoczenia biznesowego,
● jak budować relacje z otoczeniem uwzględniając specyfikę kulturową mieszkańców obszarów wiejskich.
Po piątym semestrze wybierasz jedną z trzech specjalizacji, dzięki którym wyspecjalizujesz się w takich dziedzinach, jak:
- przetwórstwo żywności,
- agrobiznes,
- logistyka w łańcuchu żywnościowym.
Nowoczesna infrastruktura
Zajęcia realizować będziesz w unikatowym kompleksie laboratoriów wyspecjalizowanych w analizach żywności. Podczas zajęć będziesz pracować z nowoczesną aparaturą pomiarową i sprzętem komputerowy. Nasze laboratoria to m.in.
- pracownia żywności funkcjonalnej,
- pracownia analizy żywności,
- pracownia biologicznych funkcji żywności,
- pracownia metabolomiki,
- laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów.
Eksperci na wykładach
Twoje zajęcia prowadzi kadra o wysokich kwalifikacjach dydaktycznych, praktycznych i liczących się osiągnięciach naukowych, m.in.:
● przedsiębiorców i menadżerów - praktyków z branży rolno-spożywczej,
● prawników zajmujących się tematyką ochrony towarowej i relacjami biznesowymi,
● marketingowców z branży agrobiznesu, sektora spożywczego i FMCG,
● ekonomistów badających sektor rolny i spożywczy,
● ekspertów z instytucji zajmujących się “zieloną gospodarką” oraz z takich instytucji jak:
○ Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN,
○ Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności,
○ Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka PAN,
○ Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,
○ Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego,
○ Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,
● organizacji międzynarodowych, jak The European Polysaccharide Network of Excellence (EPNOE).
Praktyki u liderów
Podczas naszych studiów przygotowaliśmy program praktyk w unikatowej formule. Zamiast zwyczajowego jednego bloku staży studenckich w jednej firmie będziesz odbywać sześć praktyk (po miesiącu w każdym semestrze) w różnych obszarach i firmach:
o produkcja rolnicza, ogrodnicza i hodowlana,
o żywienie zbiorowe,
o przetwórstwo żywności,
o przechowalnictwo,
o obrót surowców i produktów żywnościowych,
o nadzór i certyfikacja w agrobiznesie.
Najlepsze studentki i studenci zapraszani są na płatne staże i otrzymują stypendia od pracodawców - nawet 3000 zł miesięcznie. Gwarantujemy Ci miejsca praktyk w gospodarstwach rolnych oraz firmach i instytucjach związanych z branżą rolno-spożywczą. Wśród 50 naszych partnerów znajdziesz liderów rynku i ważne dla niego instytucje, m.in.
● JURAJSKIM AGRO FRESH PARK S.A. (JAFP S.A.) - największy w Polsce integrator rynku rolno-spożywczego,
● Pamapol - producent dań gotowych, zup, konserw i pasztetów,
● Goliard - prodcent makaronów,
● Kubara - producent żywności funkcjonalnej - marki Dobra Kaloria i Amarello,
● Cargill Feed & Nutrition - Cargill Feed & Nutrition
● Bromex Poland - producent nasion przyprawowych, przetworzonego zboża oraz ziół,
● Cargill Feed & Nutrition,
● Agropasz,
● KRUS - Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Częstochowie,
● KOWR - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Częstochowa ,
● ARiMR - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Śląski Oddział Regionalny,
● ODR - Śląski Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie,
● Sanepid - Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie i Chorzowie.