• log in
  • create an account

Recruitment for 1st degree studies

switch registrations cancel selection

The offer displayed on this page is limited to the selected registration. If you want to see the rest of the offer, select a different registration.

[RK-KPU] Zielarstwo

Details
Code RK-KPU-ZIE-S
Organizational unit [RK-KPU] Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie
Form of studies Full-time
Level of education First cycle
Educational profile practical
Language(s) of instruction Polish
Duration 7 semestrów
Recruitment committee address rekrutacja@kpu.krosno.pl
WWW address https://kpu.krosno.pl/
There is currently no active phase.

Past phases in this registration:
  • Phase 1 (16.06.2022 00:00 – 30.09.2022 23:59)

Zainteresowanie surowcami roślinnymi wpisuje się w tendencję powrotu do natury i wyboru rozwiązań ekologicznych. Wzrastająca świadomość społeczeństwa o leczniczych właściwościach roślin, a także popyt na produkty i suplementy diety pochodzenia roślinnego wpływają na rozwój przemysłu zielarskiego. Według ekspertów międzynarodowych, Polska uważana jest za kraj o dużych możliwościach produkcji zarówno, surowców zielarskich wysokiej jakości, jak i przetwórstwa zielarskiego. Plantacje roślin leczniczych w Polsce zajmują powierzchnię ponad 30 tys. hektarów, a prawie 70% skupowanych surowców zielarskich trafia na rynek krajowy do dalszego przetwórstwa, głównie na leki roślinne i produkty spożywcze. Istnieje więc konieczność popularyzacji wiedzy z zakresu właściwości i zastosowania roślin zielarskich. 

Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie rozpoczyna kształcenie na studiach na kierunku Zielarstwo, na specjalnościach: produkcja surowców zielarskich, przetwórstwo zielarskie oraz rośliny zielarskie w produkcji żywności, suplementów diety, leków roślinnych kosmetyków (wybór specjalności następuje po ukończeniu czwartego semestru studiów).

Studia trwają 7 semestrów i kończą się nadaniem tytułu inżyniera

W trakcie trwania studiów studenci:
- zdobędą wiedzę z zakresu szczegółowej uprawy roślin zielarskich,
- poznają metody konserwacji i przechowywania surowców zielarskich,
- nabędą umiejętności w zakresie projektowania i urządzania plantacji i ogrodów zielarskich,
- zapoznają się technologiami produkcji preparatów ziołowych i żywności funkcjonalnej,
- zdobędą wiedzę o maszynach i urządzeniach stosowanych w przetwórstwie zielarskim,
- poznają funkcjonowanie poszczególnych działów przedsiębiorstw przetwórstwa zielarskiego, w tym m.in.: działów kontroli i oceny jakości surowców i  produktów zielarskich, linii produkcyjnych, działów badań, jednostek zajmujących się obrotem i sprzedażą produktów pochodzenia zielarskiego,  
- zdobędą wiedzę ekonomiczną i prawną niezbędną do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie produkcji i przetwórstwa zielarskiego.

Zapisy na wszystkie kierunki oferowane w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie prowadzone są przez zewnętrzny serwis rekrutacyjny KPU w Krośnie w terminie od 26 maja do 10 sierpnia br. "https://kpu.krosno.pl/kierunki-studiow/"